Rakj rendet magadban – Kreatív Írástanfolyamok

Rakj rendet magadban

metafora

márc 19

  Hol vagyok?
 Régen volt már, amikor vállamra vettem a vándorbotot, végére akasztottam a batyut a hamuba sült pogácsával. Akkor még minden olyan egyszerűnek tűnt. Mostanra könnyű lett a batyu és nehéz a fejem. Bármerre nézek, átláthatatlan falak vannak körülöttem.
Labirintus. Zsákutcák mindenfele.
- Egy térképnek tudnék örülni – tűnődök magamban.
Megrajzolhatod a saját térképedet! – mondja egy hang váratlanul a fal tetejéről. Egy szarka.
- Nem eszel meg? És honnan tudod, mire gondolok? – kérdem bizalmatlanul. Nevet.
- Már rég felfalhattalak volna. Na, gyere, felviszlek a magasba, onnan jól láthatod a labirintust. Jegyezd meg jól, amit látsz, mert csak egyszer tudom megmutatni.
 Kissé bizalmatlanul szállok a hátára, mégis szokatlan, hogy egy ilyen madár segít egy zöld hernyónak. Felemelkedünk. Lehet, hogy ma mégsem én leszek az ebédje? Hirtelen kitágul a horizont: a falak már nem olyan félelmetesek, kirajzolódik az út közöttük, és az út végén a szép pillangóruha vár. Nem is egy, több! Micsoda bőség! Hogy válasszam ki, melyik kell nekem?
- Te, szarka, ha már itt vagyunk, elvinnél a kijárathoz is?
- Neked kell átmenni a labirintuson ahhoz, hogy megkaphasd azokat a szárnyakat. Én nem vihetlek tovább.
- Na jó, értem. Mégis, mit lássak itt fenn?
- Jól figyeld meg a falakat, mindnek megvan a helye. Mind egy olyan tapasztalat, ami téged az utadon tart. A zsákutcáknak is szerepük van, egyes leckéket visszafele is érdemes lehet megnézni. – mosolyog sejtelmesen.
  Repülünk csendben. Váratlanul újra megszólal:
- Lehet, hogy nem is láttad eddig, mennyi pillangóruha közül választhatsz. Mindegyik nagy elágazás mögött van egy-egy kijárat, és mindegyik kijáratnál van egy pillangó öltözék. Látod, minden csak a döntéseiden múlik, de bármelyik utat is választod, a végén az vár, amire szükséged van. Most csak figyelj.
Rövidesen magadra hagylak.
 Teljesen belefeledkezek a labirintus látképébe, alig veszem észre, hogy leszállunk. Ekkor a szarka utamra bocsát:
- Rajzold meg a saját térképedet az élethez! Rakj rendet magadban, ismerd meg minden faldarab helyét, így azok vezetni fognak téged, és majd meglátod, az sem lesz már kérdés, hogy milyen pillangó leszel.

Zoli

  • Márta szerint:

    Frappáns, szellemes és a hossza is éppen jó!

  • Sőrés Ágnes szerint:

    A szarka segít, pont a szarka, aki köztudottan dúvad. Sosem tudhatod, ki segít, nem lehetnek előítéleteid, mert lehet, hogy épp a szarka fog segíteni, akire a legkevésbé számítasz.

  • >