Metaforaírás – élő tanfolyam – Kreatív Írástanfolyamok

Időpont és helyszín

Egerbakta

3321, Tóvölgy u. 2.

Erre a tanfolyamra jelenleg
nem tudsz jelentkezni!

szombat: 09:30-18:00
vasárnap: 09:00-17:30

Erre a tanfolyamra még nincs meghirdetett időpont.
Addig is az Online metaforaíró tanfolyamot ajánljuk figyelmedbe.

Próbáltál már úgy gondolni az életedre, mint egy történetre?

Vajon  milyen történetként tudnád elképzelni?
Kalandregény, romantikus sztori vagy fantasztikus történet?
Hol tart most életed története?

Volna kedved továbbírni?

Metaforaírás

Mik azok a metaforák?

Az egyszerű metafora egy kifejezés, amely két különféle dolgot azonosít egymással. (Az élet egy színház) Ezek színesebbé és kifejezőbbé teszik a beszédünket vagy az írásainkat.

Az összetett metafora egy rövidebb vagy hosszabb történet, amelyben a történet párhuzamba állítható a valósággal. Az ilyen történetekben legtöbbször rejtett az összefüggés a valódi élethelyzettel, ily módon maga a történet tulajdonképpen észrevétlen, kódolt üzenet a tudattalan elme számára. Ezek az üzenetek a sugallatok, amelyek hathatnak arra, aki meghallgatja vagy elolvassa a történetet, de erőteljes hatással vannak magára az íróra is,

Mivel foglalkozunk a tanfolyamon?

- Megismerkedünk az egyszerű, a kiterjesztett és az összetett, NLP-s metaforákkal.
- Játékos gyakorlatokkal tesszük próbára a kreativitásunk.
- Megtanuljuk, hogyan lehet összetett metaforákat alkotni.
- Megismerjük a metaforaírás teljes folyamatát a probléma feltárásától kezdve a forgatókönyvön keresztül egészen a kész történet megírásáig.
- Megismerkedünk néhány különleges eszközzel (pl. beágyazott metaforák, transzba ejtő történetek, hipnotikus nyelvi minták, párhuzamosan futó metaforaszálak.)
- Egyéni és csoportos gyakorlatokkal mesés történeteket írunk
- Életre keltheted saját életed történetét, amely alapjául szolgálhat a személyes változásodnak.

Itt várunk téged:

a tanfolyam helyszíne

Részvételi díj

Részvételi díj:

32 000 Ft

A helyedet 5000 Ft helyfoglaló befizetésével,
vagy a teljes összeg átutalásával tudod biztosítani.

profile-pic
Sefcsik Kálmán asztalos

A lakatlan szigetre is viszem magammal, a tollat és a papírt...

A tanfolyamban azt szerettem, hogy ott lehettem,és igazából minden feladatot szerettem. Az ahogy az elején a metaforát, vagy hasonlatot szó szerint értelmeztük, ez igazán vicces volt. Aztán ahogy megkaptuk a keretét a történetnek amibe ha nem is tudtuk, benne volt a kezünk, na meg a kártyahúzások amit a véletlen formált, persze nem is olyan véletlenül. Vagy azt ahogy a sztorihoz szükséges emlékek bejönnek a képbe, még ha az egy tizenévesen látott természetfilm is volt. És tényleg minden megvan a fejünkben amit valaha láttunk, hallottunk, vagy éreztünk. És akárhogy is szeretem magam becsapni , és millióféleképpen leírni azt , a gyökere attól még ugyan az.

A tanfolyam azt a változást hozta el az életemben, hogy rájöttem ha még egy történetet se tudok írni, amiben varázsütésre megoldódnak a gondjaim, akkor hiába várom a csodámat. És hogy még a gondok is szerethetők, ha eléggé gyönyörködünk bennük. Így ha ragaszkodok hozzájuk, hát megszokom őket és így már hiányozhatnak is. Úgyhogy a lakatlan szigetre is viszem magammal, a tollat és a papírt .

Én minden embernek ajánlom a tanfolyamot, a gyerekeseket kötelezném rá.

profile-pic
Márta

Csak azért nem írom, hogy tökéletes, mert nem szeretem a tökéletes dolgokat...

Nagyon jó volt a hangulat és a csoport szelleme. A személyes jelenlétet szerintem semmi nem pótolja, inspiráló, lelkesítő. Nekem nagy élmény volt konkrétan látni, hogy ugyanarról a dologról milyen más képek, gondolatok vannak az emberek fejében.

Többször gondolkodtam el, ha írtam valamit, hogy lehetne-e ezt másképpen írni, nem túl direktben, esetleg metafórásan. Rászoktam a többé-kevésbé rendszeres írásra, ami nagyon jó dolog.

Bárkinek és mindenkinek ajánlom ezt a tanfolyamot, amely úgy volt jó, ahogy volt. Csak azért nem írom, hogy tökéletes, mert nem szeretem a tökéletes dolgokat, mivel az nem "emberi".

profile-pic
Ágnes könyvelő

Ajánlom annak, akiben szunnyad a kreativitás, és fel kellene ébresztgetni.

Számomra újdonság volt a tanfolyam. Újdonság volt az, hogy látszólag összefüggéstelen szavak felhasználásával írtam egy értelmes történetet. Szabadjára engedtem a fantáziámat, amit a hétköznapokban ritkán teszek. Kizökkentett a megszokott tevékenységeimből. Ezen a két napon semmi más nem volt fontos, úgy éreztem, hogy "magammal vagyok".

A tanfolyam elindított egy olyan úton, amelyen azóta sokkal tudatosabban foglalkozom az önismerettel, önfejlesztéssel. Ráébresztett néhány hiányosságra. Ezen kívül írtam néhány mesét a családtagjaimnak, ezeket csak úgy félvállról odavetettem, hogy "olvasd el, mit szólsz hozzá?" - és szerencsére lassacskán érezhető az eredmény.

Ajánlom annak, akiben szunnyad a kreativitás, és fel kellene ébresztgetni. Ajánlom annak, akinek nagyon monoton a munkája. Annak, aki érdeklődik az önismereti módszerek iránt. Annak, aki különleges kikapcsolódásra, agytornára vágyik.

Hogyan hatnak RÁD a metaforák?

Ha meghatározod a saját életed metaforáit, sok hasznos következtetést leszűrhetsz.  Később, minél részletesebben feltérképezed ezeket a metaforikus elemeket, annál pontosabb képet kaphatsz a problémáid okáról, a céljaidról, és életed különféle területeiről.
Az igazán izgalmas dolgok azonban akkor történnek majd, amikor az így feltárt elemeket egyetlen történetbe sűríted,
és továbbírod azt.
A történet - minél több apró megfeleltetés van a valós élethelyzeteddel - annál erőteljesebben fog hatni rád. Vagyis: Ha a történeted jóra fordul, számíthatsz rá, hogy az életedben is beköszöntenek a pozitív változások. Ez pedig hatalmas lehetőség....

Magam is meglepődtem...

Nagyon jól éreztem magam! Tibi is és a csoport is inspirálóan hatott rám. Magam is meglepődtem az írásaimon, mintha felébredt volna bennem valami új kreativitás, ami eddig mélyen, elrejtőzve aludta léti álmát a lényemben. Nagyon köszönöm!

Madár István ... Útkereső

Lélekben és tudásban meggazdagodva tértem haza

Kedves Tibi! Nagy reményekkel utaztam a tanfolyamra és nem csalódtam. Nagyszerű társaság gyűlt össze, jól éreztem magam mindvégig. Barátságos, kulturált a helyszín, ideális egy ilyen kiscsoportos tevékenységhez. Érdekes feladatokat adtál nekünk, és ezek kidolgozása során minden szereplő beletette saját kincsét a közösbe, melyet mindannyian hazavihettünk. Igazán mondom, hogy lélekben és tudásban meggazdagodva tértem haza. Ajánlom elvégzését azoknak, akik még kacérkodnak vele és csak egy kis megerősítésre van szükségük a döntéshez. Jó választás lesz!

Horváth Zoltán

Hogyan használhatod a metaforákat kommunikációs célokra?

A metaforákat mindig is használtuk. Amikor mesét mondasz a gyerekednek, a benne lévő üzenet - ami nagyon sok minden lehet - megérkezik hozzá, és (valamilyen szinten) megváltoztatja őt. Ugyanígy hat rá minden könyv, film, videójáték. Érdemes ezekre odafigyelni. Ha ezentúl tudatosan írsz számára történeteket, célzottan érhetsz el igen komoly változásokat. Ez az alapja az ún. gyógyító meséknek is, amelyekkel megszüntethetsz olyan betegségeket, amelyek okai a lélekben bújnak meg.
Természetesen nem csupán a gyerekedre hatnak a metaforák. Felnőttek esetén is sikeresen alkalmazhatod, amikor a tudatos közlés helyett hasznosabbnak tartod a sugallatadást. A metaforikus kommunikáció az egyik legjobban működő, a tudattalanra ható módszer, amellyel igen finoman tudsz átadni üzeneteket - szóban és írásban egyaránt. Ha mindezekbe a történetekbe hipnotikus nyelvi mintákat is alkalmazol - a kommunikáció egy újabb, magasabb (vagy mélyebb) szintjét ismerheted meg,

profile-pic
Bodnár Attila Fejlesztési vezető

A tanfolyam után még hetekig gondolkodtam a metaforákon...

Kreatív kikapcsolódás volt érdekes és újszerű emberekkel.

A tanfolyam után még hetekig gondolkodtam a metaforákon, amiket írtam és azon, hogy hogyan induljak el egy megoldás irányába.

Kreatív beállítódású embereknek ajánlom a tanfolyamot, akik szeretnek olvasni és a fantáziavilágukat szeretnék tágítani, egy eszközzel megtoldani.

profile-pic
Póta Erika korrektor

Tanítani kellene az iskolában.

Baráti hangulat; érdekes, vidám; lenyűgöző alkotások születtek; csapatmunka.

Más aspektusokból is meg tudom fogalmazni/látni a problémáimat, másoknak is megpróbálok metaforák alkalmazásával segíteni.

Mindenkinek ajánlom a tanfolyamot! Tanítani kellene az iskolában.

profile-pic
Parászka Gábor Oszteopát szemléletű gyógymasszőr

Játék elejétől a végéig

Ez a tanfolyam játék elejétől a végéig.

Volt olyan célom, amihez közelebb vitt, volt, amit el is értem. Változott a kommunikációm és azóta is napi használatban lévő eszközt vittem haza, ami mindig velem volt.

Bárkinek ajánlom, aki szeretne lazítani, akár a gyeplőn.

profile-pic
Lalus

zseniális volt az egész

zseniális volt az egész. mind a gyakorlatok, mind a társaság és persze a vezetés. ugyan tartottam a gyakorlatoktól, vajon mit tudok én olyan hirtelen majd alkotni, de minden esetben éreztem, hogy elindít bennem valamit. az inspiráló közeg és a csoportgyakorlatok pedig a várakozásaimat felülmúlta. köszönöm a 2 nap kikapcsolódást, és hogy megismerhettem új embereket, új perspektívákat csakúgy a környezetemből, mint magamból.

>